Fritatta z cukinią

Wypróbuj mojego sprawdzonego przepisu na fritattę i modyfikuj go dowolnie....

Składniki:

  • 0,5 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 jajka
  • 100 ml mleka lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki (orkiszowa, kukurydziana, inna)
  • tarta mozzarella (wg uznania)
  • pęczek kopru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
rbsh

Przygotowanie:

Cukinię wraz ze skórką zetrzyj na grubych oczkach. Posól i odstaw na 10 min. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku.

Na oleju zeszklij posiekane cebule, wystudź.

rbsh

W misce wymieszaj jajka, mleko, mąkę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dodaj potartą cukinię, cebulę oraz posiekany koper. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę proszku do pieczenia.

rbsh

Naczynie żaroodporne lub formę do tarty nasmaruj masłem. Wylej masę jajeczną z warzywami. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz 10 min. po tym czasie posyp tartym serem i zapiekaj aż do zarumienienia – kolejne 10-15 min. Zamiast tartej mozzarelli możesz dodać ser feta.

rbsh

Wyjmij, wystudź ok. 5 min. Następnie pokrój i podawaj z dodatkami – np. z sałatką i sosem czosnkowym.

Fritatta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Więc nazajutrz wpakuj ją do swojego Lunch Boxa i zabierz do pracy.

Smacznego 🙂

rbsh

Wskazówka:

Fritattę w oryginale wstępnie przyrządza się na patelni, zalewając warzywa masą jajeczną. Po wstępnym podsmażeniu należy ją wstawić na 10-15 min. do piekarnika. Wypróbuj tę wersję, jeśli dysponujesz patelnią z odpinaną rączką, która jest przystosowana do zapiekania w piekarniku.

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami