Składniki:
- 0,5 kg cukinii
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 jajka
- 100 ml mleka lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki (orkiszowa, kukurydziana, inna)
- tarta mozzarella (wg uznania)
- pęczek kopru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
Cukinię wraz ze skórką zetrzyj na grubych oczkach. Posól i odstaw na 10 min. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku.
Na oleju zeszklij posiekane cebule, wystudź.

W misce wymieszaj jajka, mleko, mąkę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dodaj potartą cukinię, cebulę oraz posiekany koper. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę proszku do pieczenia.

Naczynie żaroodporne lub formę do tarty nasmaruj masłem. Wylej masę jajeczną z warzywami. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz 10 min. po tym czasie posyp tartym serem i zapiekaj aż do zarumienienia – kolejne 10-15 min. Zamiast tartej mozzarelli możesz dodać ser feta.

Wyjmij, wystudź ok. 5 min. Następnie pokrój i podawaj z dodatkami – np. z sałatką i sosem czosnkowym.
Fritatta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Więc nazajutrz wpakuj ją do swojego Lunch Boxa i zabierz do pracy.
Smacznego 🙂

Wskazówka:
Fritattę w oryginale wstępnie przyrządza się na patelni, zalewając warzywa masą jajeczną. Po wstępnym podsmażeniu należy ją wstawić na 10-15 min. do piekarnika. Wypróbuj tę wersję, jeśli dysponujesz patelnią z odpinaną rączką, która jest przystosowana do zapiekania w piekarniku.