Waniliowy sernik z brzoskwiniami

Rozpływający się w ustach... dzięki przygotowaniu w parze wodnej...

Składniki:

  • 200 g pokruszonych herbatników kakaowych
  • 80 g masła
  • 50 g mleka
  • 1 kg serka homogenizowanego 0%
  • 3 jajka
  • budyń waniliowy w proszku
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 100 g erytrolu
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • brzoskwinie w lekkim syropie lub mrożone owoce jagodowe/ wiśnie…

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C (góra-dół). Na dolnej szynie piekarnika umieść blachę napełnioną wodą.

Spód tortownicy (24-26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Pokruszone herbatniki wymieszaj z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Masą wyłóż spód okrągłej formy.

Składniki na masę zmiksuj, możesz dodać sok z cytryny, a stopień słodkości i ilość erytrolu dostosować wg własnego smaku.

Na ciasteczkowy spód wyłóż owoce, całość zalej masą serową. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na ruszcie umieszczonym nad blaszką z wodą.

Piecz ok 50-60 min (zależnie od piekarnika), następnie wystudź w uchylonym piekarniku. Po wystygnięciu udekoruj i podziel na porcje.

Smacznego 🙂

Wersja z wiśniami

WSKAZÓWKI:

  • Przygotowanie sernika w parze wodnej, spowoduje iż ciasto nie obeschnie i będzie niesamowicie kremowe.
  • Dodatkowym atutem jest to, że ewentualnie wytopione masło z ciasta nie ubrudzi Ci piekarnika 😉
  • Personalizuj swój sernik dzięki użytym dodatkom (różnorodne owoce, sok z cytryny, wanilia, kakao..)

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami