SKŁADNIKI:
- 200g herbatników pełnoziarnistych
- 100g masła
- 150g jogurtu naturalnego
- 1000g twarogu chudego 0%
- 4 jajka rozm. M
- 120g erytrolu
- 50g mąki ziemniaczanej
- 40g budyniu waniliowego (proszek)
- 30g soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 20 g gorzkiego kakao
- 100g wiśni mrożonych
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuść i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami oraz 50g jogurtu nat. lub mleka. Masą wyłóż tortownicę.
Serek wymieszaj z jajkami, proszkiem budyniowym, erytrolem, mąką ziemniaczaną (40g) i pozostałym jogurtem (100g). Podziel masę na dwie części.
Jedną wymieszaj z kakao, a drugą z sokiem i skórką cytrynową oraz resztą mąki ziemniaczanej (10g).
Masy wlewaj naprzemiennie na środek formy. Na wierzchu poukładaj mrożone wiśnie.
Sernik piecz 45-55 min. w 180 st. C. Wystudź w uchylonym
Smacznego 🙂
WSKAZÓWKA:
Na dno piekarnika wstaw blaszkę wypełnioną wodą. Dzięki pieczeniu w parze wodnej sernik będzie bardziej kremowy (nie wyschnie), a ewentualny tłuszcz, który będzie wyciekał w trakcie pieczenia nie ubrudzi Ci piekarnika 🙂
Wartości odżywcze (1/16 porcji – 125 g):
200 kcal, białko: 9,9 g, tłuszcze: 8,5 g, węglowodany: 28 g.