Sernik ZEBRA z wiśniami

Szybko, smacznie, dietetycznie...

SKŁADNIKI:

  • 200g herbatników pełnoziarnistych
  • 100g masła
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1000g twarogu chudego 0%
  • 4 jajka rozm. M
  • 120g erytrolu
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 40g budyniu waniliowego (proszek)
  • 30g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 100g wiśni mrożonych
Sernik zebra z wiśniami

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuść i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami oraz 50g jogurtu nat. lub mleka. Masą wyłóż tortownicę.
Serek wymieszaj z jajkami, proszkiem budyniowym, erytrolem, mąką ziemniaczaną (40g) i pozostałym jogurtem (100g). Podziel masę na dwie części.
Jedną wymieszaj z kakao, a drugą z sokiem i skórką cytrynową oraz resztą mąki ziemniaczanej (10g).

Masy wlewaj naprzemiennie na środek formy. Na wierzchu poukładaj mrożone wiśnie.
Sernik piecz 45-55 min. w 180 st. C. Wystudź w uchylonym

Smacznego 🙂

WSKAZÓWKA:

Na dno piekarnika wstaw blaszkę wypełnioną wodą. Dzięki pieczeniu w parze wodnej sernik będzie bardziej kremowy (nie wyschnie), a ewentualny tłuszcz, który będzie wyciekał w trakcie pieczenia nie ubrudzi Ci piekarnika 🙂

Sernik zebra z wiśniami

Wartości odżywcze (1/16 porcji – 125 g):

200 kcal, białko: 9,9 g, tłuszcze: 8,5 g, węglowodany: 28 g.

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami