English Muffins

Bułeczki z patelni na domowe śniadanie....

Składniki (ok. 8 sztuk):

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g mleka 1,5%
  • 50 g wody
  • 15 g masła
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 g cukru
  • szczypta soli
  • kasza manna do obtoczenia
Gładkie i elastyczne ciasto.

Przygotowanie:

Mleko podgrzej (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Dodaj suszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na 10-15 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuść i wystudź masło. Wodę podgrzej.

Zaczyn wlej do przesianej mąki, dodaj masło i sól. Dodawaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na grubość 1 cm. Szklanką wytnij kółeczka, obtocz je w kaszy manny i smaż na suchej patelni, na małym ogniu z obydwu stron, pod przykryciem.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

Domowe śniadanie

Udostępnij:

Więcej postów:

Bezy z aquafaby

Spróbuj tego przepisu, a już nigdy nie wylejesz wody po ciecierzycy 😉

Skontaktuj się z nami