Składniki (ok. 8 sztuk):
- 220 g mąki pszennej
- 100 g mleka 1,5%
- 50 g wody
- 15 g masła
- 3/4 łyżeczki suchych drożdży
- 3 g cukru
- szczypta soli
- kasza manna do obtoczenia
Przygotowanie:
Mleko podgrzej (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Dodaj suszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na 10-15 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuść i wystudź masło. Wodę podgrzej.
Zaczyn wlej do przesianej mąki, dodaj masło i sól. Dodawaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na grubość 1 cm. Szklanką wytnij kółeczka, obtocz je w kaszy manny i smaż na suchej patelni, na małym ogniu z obydwu stron, pod przykryciem.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂