Bezy z aquafaby

Spróbuj tego przepisu, a już nigdy nie wylejesz wody po ciecierzycy ;)

Składniki:

  • 150 ml aquafaby (wody z ciecierzycy)
  • 180 g cukru drobnego lub pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Piana ubita z aquafaby

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temp. 110 st. C, z termoobiegiem, jeśli będziesz jednocześnie suszyć więcej niż 1 blaszkę.

Wodę z ciecierzycy ubijaj, aż do powstania sztywnej piany. Potrwa to znacznie dłużej, niż przy kurzych białkach, ale na pewno się uda 😉

Kiedy uzyskasz sztywną pianę, dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając, aż do jego rozpuszczenia. Pod koniec ubijania możesz dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. W efekcie otrzymasz błyszczącą sztywną pianę.

Na papierze do pieczenia formuj bezy za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Susz w nagrzanym piekarniku ok. 90 min. Jeśli suszysz jednocześnie dwie blaszki – zamień je miejscami w połowie pieczenia. Bezy wystudź w otwartym piekarniku. Dopiero po wystudzeniu zdejmij z blaszki. Smacznego 🙂

Bezy z aquafaby

Wskazówki:

  • Do masy bezowej możesz dodać skórkę/ 1-2 łyżki soku z cytryny – wtedy koniecznie dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  • Zamiast mąki ziemniaczanej dodaj gorzkie kakao.
  • Wypróbuj dodatek kawy mielonej lub rozpuszczalnej.
  • Sprawdź jak smakują bezy z dodatkiem wanilii lub cynamonu.
  • Jeśli masz inną objętość aquafaby dodaj tyle gram cukru ile ml płynu +dodatkowe dwie łyżki.

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami