Składniki:
- 150 ml aquafaby (wody z ciecierzycy)
- 180 g cukru drobnego lub pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temp. 110 st. C, z termoobiegiem, jeśli będziesz jednocześnie suszyć więcej niż 1 blaszkę.
Wodę z ciecierzycy ubijaj, aż do powstania sztywnej piany. Potrwa to znacznie dłużej, niż przy kurzych białkach, ale na pewno się uda 😉
Kiedy uzyskasz sztywną pianę, dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając, aż do jego rozpuszczenia. Pod koniec ubijania możesz dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. W efekcie otrzymasz błyszczącą sztywną pianę.
Na papierze do pieczenia formuj bezy za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Susz w nagrzanym piekarniku ok. 90 min. Jeśli suszysz jednocześnie dwie blaszki – zamień je miejscami w połowie pieczenia. Bezy wystudź w otwartym piekarniku. Dopiero po wystudzeniu zdejmij z blaszki. Smacznego 🙂
Wskazówki:
- Do masy bezowej możesz dodać skórkę/ 1-2 łyżki soku z cytryny – wtedy koniecznie dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
- Zamiast mąki ziemniaczanej dodaj gorzkie kakao.
- Wypróbuj dodatek kawy mielonej lub rozpuszczalnej.
- Sprawdź jak smakują bezy z dodatkiem wanilii lub cynamonu.
- Jeśli masz inną objętość aquafaby dodaj tyle gram cukru ile ml płynu +dodatkowe dwie łyżki.