Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 20 g mąki kukurydzianej
- 150 g chudego twarogu mielonego
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 kostka gorzkiej czekolady (opcjonalnie groszki czekoladowe)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- owoce do podania
Przygotowanie:
Jajko wymieszaj z serkiem, mąką i proszkiem. Dodaj groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. Małą patelnie delikatnie nasmaruj olejem i rozgrzej. Łyżką kładź placuszki i smaż na małym ogniu z dwóch stron. Podaj z owocami lub musem owocowym.
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 5-6 sztuk, w zależności od dodatków – porcja ma ok. 300 kcal i aż 24 g białka.
Smacznego 🙂

Wskazówka:
Nie używaj zbyt dużej ilości oleju do smażenia, wtedy placuszki szybciej się przypalają. Delikatne nasmarowanie patelni w zupełności wystarczy.