WEGE Parmezan z nerkowców

Szukasz wege zamienników dla tradycyjnych produktów... Uwielbiasz smak sera, ale wiesz, że w nadmiarze należy go unikać...

Składniki:

  • ok. 1 szkl. orzechów nerkowca (bez soli)
  • 4 płaskie łyżki płatków drożdżowych
  • szczypta soli (wg smaku)

Przygotowanie:

Składniki zmiksuj w blenderze kielichowym lub innym robocie kuchennym na sypko. Nie miksuj zbyt długo, ani zbyt drobno, by nie uzyskać konsystencji masła orzechowego 😉 Kontroluj konsystencję, miksując składniki pulsacyjnie. Trwa to ok. 3 min., orzechy nerkowca są dosyć miękkimi orzechami i szybko się rozdrabniają.

Przechowuj w zamkniętym słoiczku, w lodówce i używaj do ulubionych dań (np. do makaronów, sałatek, pizzy).

WSKAZÓWKI:

  • Możesz użyć orzechów nerkowca, migdałów lub orzeszków pini – eksperymentuj.
  • Dodaj szczyptę suszonego czosnku dla wzmocnienia smaku.
  • Kurkuma pięknie uwydatni kolor „serowej” posypki.

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami