DIETA ŁATWOSTRAWNA – dla kogo, działanie, główne zasady

Z nami dieta łatwostrawna już nigdy nie będzie Ci się kojarzyć z nudną, jałową i nieapetyczną dietą szpitalną. Będziesz jeść smacznie i zdrowo.

Dieta łatwostrawna jest modyfikacją diety podstawowej, stosowaną w niektórych chorobach i dolegliwościach, głównie tych ze strony przewodu pokarmowego. Różnica pomiędzy dietą standardową a łatwostrawną polega przede wszystkim na tym, że zmniejsza się spożycie błonnika, wyklucza z diety produkty i potrawy ciężko strawne, wzdymające, tłuste, długo zalegające w żołądku, a także ostre i pikantne. Dieta wymaga odpowiedniego doboru produktów spożywczych, technik kulinarnych, a także napojów i stosowanych przypraw.

DLA KOGO DIETA ŁATWOSTRAWNA?

W CHOROBACH UKŁADU POKARMOWEGO:

  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • stan zapalny błony śluzowej żołądka
  • choroby jelit (w tym IBS – postać biegunkowa)
  • w biegunkach, wzdęciach

PONADTO:

  • w chorobach nowotworowych
  • w czasie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
  • u osób w wieku podeszłym (bez względu na występowanie chorób)
  • w chorobach przebiegających z gorączką

CEL I DZIAŁANIE DIETY ŁATWOSTRAWNEJ:

Celem diety łatwostrawnej jest odciążenie przewodu pokarmowego poprzez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, co znacząco przekłada się na poprawę stanu zdrowia oraz zmniejszenie występujących objawów i dolegliwości.

Dieta łatwostrawna, jak każda inna, powinna być stosowana zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem organizmu, które uwzględnia wiek, płeć, aktywność fizyczną, stan zdrowia i stan fizjologiczny. Nie powinna być dietą niedoborową, a więc powinna w pełni pokrywać zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. W diecie powinny się znaleźć odpowiednie ilości białka, tłuszczy, węglowodanów i błonnika.

PODSTAWOWE ZASADY DIETY:

  • regularność posiłków,
  • posiłki o zmniejszonej objętości,
  • pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze, mineralne i witaminy,
  • spożywanie różnorodnych i urozmaiconych posiłków,
  • powolne spożywanie posiłków oraz dokładne przeżuwanie kęsów,
  • stosowanie zalecanych produktów spożywczych,
  • unikanie przeciwwskazanych produktów spożywczych,
  • poprawa strawność posiłków poprzez odpowiednie ich przygotowanie,
  • NIE REZYGNOWANIE ze spożycia warzyw i owoców,
  • REDUKCJA BŁONNIKA dzięki właściwemu doborowi produktów i stosowaniu odpowiednich technik kulinarnych
  • unikanie spożycia produktów wzdymających i długo zalegających w żołądku,
  • rezygnacja ze spożycia słodyczy, solonych przekąsek, produktów wysoko przetworzonych, alkoholu, słodzonych napojów i palenia tytoniu.

Ponadto zwraca się uwagę na spersonalizowanie zaleceń zgodnie ze stanem zdrowia i przebiegiem choroby. Obserwacja pacjenta oraz reakcji jego organizmu na stosowaną dietę pozwala na jeszcze lepsze dopasowanie modelu żywieniowego indywidualnie do pacjenta.

CZY MUSISZ WYELIMINOWAĆ WSZYSTKIE Z PRZECIWWSKAZANYCH PRODUKTÓW?

Mam dla Ciebie DOBRĄ INFORMACJĘ – otóż NIE MUSISZ !!!

W diecie łatwostrawnej ważne jest indywidualne podejście do tolerancji produktów spożywczych. Dlatego można wzbogacić dietę o produkty z listy przeciwwskazanych, jeśli są dobrze tolerowane przez pacjenta. Ponadto wiele produktów można do diety „przemycić” dzięki ich właściwemu przygotowaniu. Co więcej… wbrew Twoim przekonaniom w diecie łatwostrawnej MOŻNA I NALEŻY UŻYWAĆ PRZYPRAW!!!

Podobnie sytuacja wygląda z BŁONNIKIEM. W diecie łatwostrawnej należy go co prawda ograniczyć, ale nie całkowicie wyeliminować, gdyż jest niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, wspomaga w usuwaniu toksycznych substancji z organizmu, wpływa także na regulację poziomu cholesterolu czy glukozy we krwi. Niestety wielu pacjentów ze względu na niepełną wiedzę zazwyczaj całkowicie rezygnuje z jego spożycia. Co nie jest absolutnie wskazane !!! W diecie łatwostrawnej spożycie błonnika powinno być na poziomie <25 g/dobę i ważna jest postać w jakiej go spożywamy. Dlatego zwraca się uwagę na frakcję włókna  pokarmowego – błonnik rozpuszczalny i błonnik nierozpuszczalny.

BRZMI TAJEMNICZO? Warto w tej kwestii zasięgnąć fachowej porady doświadczonego dietetyka, który pomoże Ci w dobraniu odpowiedniej diety, wskaże produkty zalecane i przeciwwskazane oraz wytłumaczy znaczące różnice pomiędzy nimi.

CO WAŻNE !!! – wszelkie rozszerzanie diety i wprowadzanie produktów z listy niedozwolonych NIE POWINNO SIĘ ODBYWAĆ NA WŁASNĄ RĘKĘ. Dieta łatwostrawna jest dietą leczniczą i jej stosowanie powinno się odbywać pod okiem wykwalifikowanego dietetyka.

PODSTAWOWE ZASADY PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW:

  • produkty i dania powinny być świeże i dobrej jakości,
  • dobór młodych, dojrzałych i delikatnych warzyw i owoców,
  • usuwanie skóry i pestek z warzyw i owoców,
  • unikanie produktów wzdymających i długo zalegających w żołądku,
  • rozdrabnianie produktów (ścieranie na tarce, miksowanie, przecieranie przez sito),
  • gotowanie do miękkości w wodzie lub na parze,
  • duszenie bez użycia tłuszczu,
  • pieczenie pod przykryciem

ALE….Czy wiesz, że….

  • Istnieje jeszcze wiele trików kulinarnych poprawiających strawność i pozwalających na spożycie niektórych produktów?
  • Lista produktów zalecanych i zabronionych nie musi być dla Ciebie wyrocznią?
  • Nasze codzienne zachowania, styl życia i aktywność fizyczna również mają wpływ na występowanie objawów?
  • Do diety łatwostrawnej można przemycić kawę?
  • Możesz jeść wiele ulubionych dań, jeśli zostaną odpowiednio przyrządzone?
  • Ta dieta naprawdę nie musi się znacząco różnić od diety standardowej, może być smaczna, zachęcająca i nadal spełniająca swoją prozdrowotną rolę?
  • Na diecie łatwostrawnej również możesz skutecznie schudnąć?

Nie sposób wszystkiego tutaj opisać…

Dlatego skorzystaj z naszej oferty, u nas zajmiemy się Tobą kompleksowo. W naszej Poradni Dietetycznej OFERUJEMY:

  1. Konsultacje i opiekę dietetyczną wraz z indywidualnymi dietami
  2. Szkolenia i warsztaty kulinarne z poszczególnych diet
  3. Catering dietetyczny

A tymczasem ZAPRASZAMY na …

Najbliższe szkolenie nt. diety łatwostrawnej połączone z warsztatami kulinarnymi odbędzie się 08.10. 2021r. o godz. 17:00.

TO OZNACZA, że dieta łatwostrawna już nigdy nie będzie Ci się kojarzyć z nudną, jałową dietą szpitalną. I pomimo choroby czy dolegliwości, z którymi się zmagasz będziesz smacznie jeść na co dzień, przygotowując apetyczne posiłki, zgodne z zasadami zdrowego żywienia.

mgr Grażyna Kołodziej

dietetyk kliniczny i sportowy

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami