Dieta łatwostrawna jest modyfikacją diety podstawowej, stosowaną w niektórych chorobach i dolegliwościach, głównie tych ze strony przewodu pokarmowego. Różnica pomiędzy dietą standardową a łatwostrawną polega przede wszystkim na tym, że zmniejsza się spożycie błonnika, wyklucza z diety produkty i potrawy ciężko strawne, wzdymające, tłuste, długo zalegające w żołądku, a także ostre i pikantne. Dieta wymaga odpowiedniego doboru produktów spożywczych, technik kulinarnych, a także napojów i stosowanych przypraw.
DLA KOGO DIETA ŁATWOSTRAWNA?
W CHOROBACH UKŁADU POKARMOWEGO:
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
- stan zapalny błony śluzowej żołądka
- choroby jelit (w tym IBS – postać biegunkowa)
- w biegunkach, wzdęciach
PONADTO:
- w chorobach nowotworowych
- w czasie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
- u osób w wieku podeszłym (bez względu na występowanie chorób)
- w chorobach przebiegających z gorączką
CEL I DZIAŁANIE DIETY ŁATWOSTRAWNEJ:
Celem diety łatwostrawnej jest odciążenie przewodu pokarmowego poprzez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, co znacząco przekłada się na poprawę stanu zdrowia oraz zmniejszenie występujących objawów i dolegliwości.
Dieta łatwostrawna, jak każda inna, powinna być stosowana zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem organizmu, które uwzględnia wiek, płeć, aktywność fizyczną, stan zdrowia i stan fizjologiczny. Nie powinna być dietą niedoborową, a więc powinna w pełni pokrywać zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. W diecie powinny się znaleźć odpowiednie ilości białka, tłuszczy, węglowodanów i błonnika.
PODSTAWOWE ZASADY DIETY:
- regularność posiłków,
- posiłki o zmniejszonej objętości,
- pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze, mineralne i witaminy,
- spożywanie różnorodnych i urozmaiconych posiłków,
- powolne spożywanie posiłków oraz dokładne przeżuwanie kęsów,
- stosowanie zalecanych produktów spożywczych,
- unikanie przeciwwskazanych produktów spożywczych,
- poprawa strawność posiłków poprzez odpowiednie ich przygotowanie,
- NIE REZYGNOWANIE ze spożycia warzyw i owoców,
- REDUKCJA BŁONNIKA dzięki właściwemu doborowi produktów i stosowaniu odpowiednich technik kulinarnych
- unikanie spożycia produktów wzdymających i długo zalegających w żołądku,
- rezygnacja ze spożycia słodyczy, solonych przekąsek, produktów wysoko przetworzonych, alkoholu, słodzonych napojów i palenia tytoniu.
Ponadto zwraca się uwagę na spersonalizowanie zaleceń zgodnie ze stanem zdrowia i przebiegiem choroby. Obserwacja pacjenta oraz reakcji jego organizmu na stosowaną dietę pozwala na jeszcze lepsze dopasowanie modelu żywieniowego indywidualnie do pacjenta.
CZY MUSISZ WYELIMINOWAĆ WSZYSTKIE Z PRZECIWWSKAZANYCH PRODUKTÓW?
Mam dla Ciebie DOBRĄ INFORMACJĘ – otóż NIE MUSISZ !!!
W diecie łatwostrawnej ważne jest indywidualne podejście do tolerancji produktów spożywczych. Dlatego można wzbogacić dietę o produkty z listy przeciwwskazanych, jeśli są dobrze tolerowane przez pacjenta. Ponadto wiele produktów można do diety „przemycić” dzięki ich właściwemu przygotowaniu. Co więcej… wbrew Twoim przekonaniom w diecie łatwostrawnej MOŻNA I NALEŻY UŻYWAĆ PRZYPRAW!!!
Podobnie sytuacja wygląda z BŁONNIKIEM. W diecie łatwostrawnej należy go co prawda ograniczyć, ale nie całkowicie wyeliminować, gdyż jest niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, wspomaga w usuwaniu toksycznych substancji z organizmu, wpływa także na regulację poziomu cholesterolu czy glukozy we krwi. Niestety wielu pacjentów ze względu na niepełną wiedzę zazwyczaj całkowicie rezygnuje z jego spożycia. Co nie jest absolutnie wskazane !!! W diecie łatwostrawnej spożycie błonnika powinno być na poziomie <25 g/dobę i ważna jest postać w jakiej go spożywamy. Dlatego zwraca się uwagę na frakcję włókna pokarmowego – błonnik rozpuszczalny i błonnik nierozpuszczalny.
BRZMI TAJEMNICZO? Warto w tej kwestii zasięgnąć fachowej porady doświadczonego dietetyka, który pomoże Ci w dobraniu odpowiedniej diety, wskaże produkty zalecane i przeciwwskazane oraz wytłumaczy znaczące różnice pomiędzy nimi.
CO WAŻNE !!! – wszelkie rozszerzanie diety i wprowadzanie produktów z listy niedozwolonych NIE POWINNO SIĘ ODBYWAĆ NA WŁASNĄ RĘKĘ. Dieta łatwostrawna jest dietą leczniczą i jej stosowanie powinno się odbywać pod okiem wykwalifikowanego dietetyka.
PODSTAWOWE ZASADY PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW:
- produkty i dania powinny być świeże i dobrej jakości,
- dobór młodych, dojrzałych i delikatnych warzyw i owoców,
- usuwanie skóry i pestek z warzyw i owoców,
- unikanie produktów wzdymających i długo zalegających w żołądku,
- rozdrabnianie produktów (ścieranie na tarce, miksowanie, przecieranie przez sito),
- gotowanie do miękkości w wodzie lub na parze,
- duszenie bez użycia tłuszczu,
- pieczenie pod przykryciem
ALE….Czy wiesz, że….
- Istnieje jeszcze wiele trików kulinarnych poprawiających strawność i pozwalających na spożycie niektórych produktów?
- Lista produktów zalecanych i zabronionych nie musi być dla Ciebie wyrocznią?
- Nasze codzienne zachowania, styl życia i aktywność fizyczna również mają wpływ na występowanie objawów?
- Do diety łatwostrawnej można przemycić kawę?
- Możesz jeść wiele ulubionych dań, jeśli zostaną odpowiednio przyrządzone?
- Ta dieta naprawdę nie musi się znacząco różnić od diety standardowej, może być smaczna, zachęcająca i nadal spełniająca swoją prozdrowotną rolę?
- Na diecie łatwostrawnej również możesz skutecznie schudnąć?
Nie sposób wszystkiego tutaj opisać…
Dlatego skorzystaj z naszej oferty, u nas zajmiemy się Tobą kompleksowo. W naszej Poradni Dietetycznej OFERUJEMY:
- Konsultacje i opiekę dietetyczną wraz z indywidualnymi dietami
- Szkolenia i warsztaty kulinarne z poszczególnych diet
- Catering dietetyczny
A tymczasem ZAPRASZAMY na …
Najbliższe szkolenie nt. diety łatwostrawnej połączone z warsztatami kulinarnymi odbędzie się 08.10. 2021r. o godz. 17:00.
TO OZNACZA, że dieta łatwostrawna już nigdy nie będzie Ci się kojarzyć z nudną, jałową dietą szpitalną. I pomimo choroby czy dolegliwości, z którymi się zmagasz będziesz smacznie jeść na co dzień, przygotowując apetyczne posiłki, zgodne z zasadami zdrowego żywienia.
mgr Grażyna Kołodziej
dietetyk kliniczny i sportowy