Naleśniki

Wypróbuj mój niezawodny przepis na naleśniki... Poznaj również kilka ciekawych wskazówek dotyczących ich przygotowania...

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki (u mnie ok. 90g)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę, odstaw na 10 min. Smaż cienkie naleśniki na nagrzanej, delikatnie nasmarowanej olejem patelni.

Podawaj na słodko lub wytrawnie.

Smacznego 🙂

rbsh

Poznaj moje wskazówki dotyczące przygotowania naleśników:

  • Do smażenia używaj dobrej jakości patelni (nie może być uszkodzona).
  • Przed pierwszym naleśnikiem patelnię należy bardzo dobrze rozgrzać.
  • Nie używaj zbyt dużej ilości tłuszczu, wystarczy delikatnie natłuścić patelnię.
  • Możesz dodać olej do ciasta naleśnikowego, wtedy nie ma konieczności natłuszczania patelni.
  • Po zmiksowaniu ciasta naleśnikowego warto je odstawić na 10-15 min. przed smażeniem.
  • Dodatek wody gazowanej do ciasta spowoduje, że naleśniki staną się bardziej puszyste.
  • Bez przeszkód możesz przygotowywać naleśniki na bazie napojów roślinnych.
  • Do naleśników z mąk bezglutenowych dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego.
  • Naleśniki z mąki gryczanej nie wymagają dodatku jajka. Po zmiksowaniu odstaw ciasto na 15 min.
  • Aby pominąć dodatek jajka można przygotować naleśniki na bazie mielonego siemienia lnianego.
  • Wzbogacaj smak i kolor naleśników poprzez dodatek: kakao, cynamonu, wanilii, sproszkowanych owoców liofilizowanych, maku, kurkumy, słodkiej papryki, ziół… ogranicza Cię tylko wyobraźnia 😉

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami