Składniki:
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki (u mnie ok. 90g)
- szczypta soli
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę, odstaw na 10 min. Smaż cienkie naleśniki na nagrzanej, delikatnie nasmarowanej olejem patelni.
Podawaj na słodko lub wytrawnie.
Smacznego 🙂

Poznaj moje wskazówki dotyczące przygotowania naleśników:
- Do smażenia używaj dobrej jakości patelni (nie może być uszkodzona).
- Przed pierwszym naleśnikiem patelnię należy bardzo dobrze rozgrzać.
- Nie używaj zbyt dużej ilości tłuszczu, wystarczy delikatnie natłuścić patelnię.
- Możesz dodać olej do ciasta naleśnikowego, wtedy nie ma konieczności natłuszczania patelni.
- Po zmiksowaniu ciasta naleśnikowego warto je odstawić na 10-15 min. przed smażeniem.
- Dodatek wody gazowanej do ciasta spowoduje, że naleśniki staną się bardziej puszyste.
- Bez przeszkód możesz przygotowywać naleśniki na bazie napojów roślinnych.
- Do naleśników z mąk bezglutenowych dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego.
- Naleśniki z mąki gryczanej nie wymagają dodatku jajka. Po zmiksowaniu odstaw ciasto na 15 min.
- Aby pominąć dodatek jajka można przygotować naleśniki na bazie mielonego siemienia lnianego.
- Wzbogacaj smak i kolor naleśników poprzez dodatek: kakao, cynamonu, wanilii, sproszkowanych owoców liofilizowanych, maku, kurkumy, słodkiej papryki, ziół… ogranicza Cię tylko wyobraźnia 😉