Krem z kalafiora z chipsem z szynki parmeńskiej

Składniki:

  • kalafior 400 g
  • ziemniak 2 szt.
  • seler 30 g
  • korzeń pietruszki 30 g
  • cebula 1 szt.
  • czosnek (opcjonalnie)
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • szynka parmeńska

Przygotowanie:

Warzywa obierz, pokrój w kawałki, zalej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego – możesz je delikatnie rozgotować.

Delikatnie wystudź, wyjmij liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw według uznania.

Plastry szynki parmeńskiej kładź na rozgrzanej patelni i smaż chwilę z obu stron. Kiedy będziesz zdejmować plastry szynki z patelni będą jeszcze miękkie, chrupkości nabiorą po chwili, po wystudzeniu – więc nie musisz ich spalać na węgiel 😉

Gotową zupę podawaj oprószoną natką pietruszki z dodatkiem chipsów z szynki.

Smacznego 🙂

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami