Składniki:
- kalafior 400 g
- ziemniak 2 szt.
- seler 30 g
- korzeń pietruszki 30 g
- cebula 1 szt.
- czosnek (opcjonalnie)
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- szynka parmeńska
Przygotowanie:
Warzywa obierz, pokrój w kawałki, zalej bulionem warzywnym i gotuj do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego – możesz je delikatnie rozgotować.
Delikatnie wystudź, wyjmij liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw według uznania.
Plastry szynki parmeńskiej kładź na rozgrzanej patelni i smaż chwilę z obu stron. Kiedy będziesz zdejmować plastry szynki z patelni będą jeszcze miękkie, chrupkości nabiorą po chwili, po wystudzeniu – więc nie musisz ich spalać na węgiel 😉
Gotową zupę podawaj oprószoną natką pietruszki z dodatkiem chipsów z szynki.
Smacznego 🙂