Przepis nie do końca dietetyczny, ale bardzo przez wszystkich lubiany i niezwykle prosty w wykonaniu.
Można go modyfikować na wiele sposobów, zmieniać nadzienia czy doprawiać ciasto.
Nie da się go wkomponować w każdą dietę, z uwagi na zawartość tłuszczu, ale po pewnych modyfikacjach niektórzy znajdują go w swoich planach dietetycznych 😉
Składniki (przepis podstawowy):
- twaróg chudy 250 g
- masło 250 g
- mąka 250 g
- jabłko 2 szt.
- cynamon
Przygotowanie:
Z twarogu, masła i mąki zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 5mm, wykrawaj kółka za pomocą szklanki.
Na połówce każdego kółka połóż kawałek jabłka, oprósz cynamonem i złóż ciasto na pół. Nie musisz dokładnie zlepiać boków ciastek, tak by się delikatnie otworzyły w trakcie pieczenia.
Układaj na papierze do pieczenia. Piecz w 180 st. C ok. 20 min.
Smacznego 🙂
Jak zmodyfikować wersję podstawową:
- ogranicz ilość dodanego masła
- zamień część masła na awokado
- zamień część masła na jajko lub ubitą pianę z białek
- zamień białą mąkę na pełnoziarnistą – dostarczysz sobie błonnika
- nie słodź ciasta
- zmieniaj smak ciasteczek poprzez dodatek do ciasta: cynamonu, kakao, wanilii, soku i skórki z cytryny, dowolnego aromatu.
- zamień jabłko na inny owoc: gruszka, truskawka, jagoda, malina, banan, gorzka czekolada.
A Ty na którą wersję ciasteczek masz ochotę ? 😉