Serowe „usteczka” z jabłkami (+ kilka inspiracji na inne wersje)

Deser na bazie twarogu - po modyfikacji dozwolony na diecie :)

Przepis nie do końca dietetyczny, ale bardzo przez wszystkich lubiany i niezwykle prosty w wykonaniu.

Można go modyfikować na wiele sposobów, zmieniać nadzienia czy doprawiać ciasto.

Nie da się go wkomponować w każdą dietę, z uwagi na zawartość tłuszczu, ale po pewnych modyfikacjach niektórzy znajdują go w swoich planach dietetycznych 😉

Składniki (przepis podstawowy):

  • twaróg chudy 250 g
  • masło 250 g
  • mąka 250 g
  • jabłko 2 szt.
  • cynamon

Przygotowanie:

Z twarogu, masła i mąki zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 5mm, wykrawaj kółka za pomocą szklanki.

Na połówce każdego kółka połóż kawałek jabłka, oprósz cynamonem i złóż ciasto na pół. Nie musisz dokładnie zlepiać boków ciastek, tak by się delikatnie otworzyły w trakcie pieczenia.

Układaj na papierze do pieczenia. Piecz w 180 st. C ok. 20 min.

Smacznego 🙂

Jak zmodyfikować wersję podstawową:

  • ogranicz ilość dodanego masła
  • zamień część masła na awokado
  • zamień część masła na jajko lub ubitą pianę z białek
  • zamień białą mąkę na pełnoziarnistą – dostarczysz sobie błonnika
  • nie słodź ciasta
  • zmieniaj smak ciasteczek poprzez dodatek do ciasta: cynamonu, kakao, wanilii, soku i skórki z cytryny, dowolnego aromatu.
  • zamień jabłko na inny owoc: gruszka, truskawka, jagoda, malina, banan, gorzka czekolada.

A Ty na którą wersję ciasteczek masz ochotę ? 😉

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami