Składniki:
- olej rzepakowy 2 łyżki
- cebula 1 szt.
- mięso mielone z piersi indyka 400 g
- ryż brązowy 100 g
- jajko
- natka pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
- kolorowe papryki
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Ryż podgotuj (połowa czasu podanego na opakowaniu) i wystudź.
Mięso mielone wymieszaj z chłodnym ryżem, cebulką, natką pietruszki, przyprawami oraz jajkiem.
Odkrój górę z papryk, oczyść je z pestek i umyj. Nadziewaj przygotowanym farszem i układaj w żaroodpornym naczyniu. Na dno naczynia wlej odrobinę wody.
Papryki zapiekaj ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. pod przykryciem.
Podawaj jako samodzielne danie.
Smacznego 🙂