Bezglutenowe brownie z ciecierzycy

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • 3 jajka
  • 80 g brązowego cukru/ erytrytolu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C. Małą formę wyłóż papierem do pieczenia (keksówka lub forma 20 x 20).

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki bez cukru: kakao + mąka ziemniaczana + pdp.

Ciecierzycę odsącz na sitku, pozostawiając 4 łyżki wody z cieciorki. Ciecierzycę zblenduj wraz z jajkami, olejem i wanilią, na końcu wsyp cukier – masa ma być gładka, bez grudek.

Do masy dodawaj stopniowo sypkie produkty i wymieszaj. Wylej do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku ok. 20 min., po wyjęciu wystudź ciasto nie wyjmując go z formy.

Smacznego 🙂


**Ciasto szybko robi się suche i się kruszy, aby przedłużyć jego trwałość, po podzieleniu na porcje, włóż je do szczelnego, zamykanego pojemnika.

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami