Składniki:
- 240 g ciecierzycy z puszki
- 3 jajka
- 80 g brązowego cukru/ erytrytolu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g gorzkiego kakao
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C. Małą formę wyłóż papierem do pieczenia (keksówka lub forma 20 x 20).
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki bez cukru: kakao + mąka ziemniaczana + pdp.
Ciecierzycę odsącz na sitku, pozostawiając 4 łyżki wody z cieciorki. Ciecierzycę zblenduj wraz z jajkami, olejem i wanilią, na końcu wsyp cukier – masa ma być gładka, bez grudek.
Do masy dodawaj stopniowo sypkie produkty i wymieszaj. Wylej do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku ok. 20 min., po wyjęciu wystudź ciasto nie wyjmując go z formy.
Smacznego 🙂
**Ciasto szybko robi się suche i się kruszy, aby przedłużyć jego trwałość, po podzieleniu na porcje, włóż je do szczelnego, zamykanego pojemnika.