Składniki:
- ziemniaki jednakowej wielkości
- 1 łyżka soli + 2 łyżki mąki + 1 łyżka słodkiej papryki
- twaróg półtłusty 200 g
- jogurt naturalny 100 g
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 cebulki
- koperek
- szczypiorek
- sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie szczotką. Wymieszaj sól z mąką oraz papryką (możesz użyć również ostrej lub wędzonej). Zwilżone ziemniaki obtaczaj w mieszance z mąki i układaj na papierze do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Zapiekaj 40-60 min. w zależności od wielkości ziemniaków.
W między czasie przygotuj GZIK:
Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulkę, zioła oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki.
*Ilość czosnku oraz ziół uzależnij od swoich indywidualnych preferencji. Możesz również dodać posiekaną rzodkiewkę.
Upieczone ziemniaki przekrój na połowę, podawaj z gzikiem i wiórkami masła, posyp świeżymi ziołami.
Smacznego 🙂