Pieczone ziemniaki jak z ogniska z gzikiem

Składniki:

  • ziemniaki jednakowej wielkości
  • 1 łyżka soli + 2 łyżki mąki + 1 łyżka słodkiej papryki
  • twaróg półtłusty 200 g
  • jogurt naturalny 100 g
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebulki
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj dokładnie szczotką. Wymieszaj sól z mąką oraz papryką (możesz użyć również ostrej lub wędzonej). Zwilżone ziemniaki obtaczaj w mieszance z mąki i układaj na papierze do pieczenia.

Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Zapiekaj 40-60 min. w zależności od wielkości ziemniaków.

W między czasie przygotuj GZIK:

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulkę, zioła oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki.

*Ilość czosnku oraz ziół uzależnij od swoich indywidualnych preferencji. Możesz również dodać posiekaną rzodkiewkę.

Upieczone ziemniaki przekrój na połowę, podawaj z gzikiem i wiórkami masła, posyp świeżymi ziołami.

Smacznego 🙂

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami