Jesienny kompot z dyni

Składniki:

  • dynia pokrojona w kostkę
  • 2 litry wody
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 2 plasterki cytryny
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 łyżki octu

Przygotowanie:

Pokrojoną dynię (ilość uzależniona indywidualnie) zalej wodą, dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Kompot gotuj ok. 15 min. następnie wystudź, wyjmij plasterki cytryny i przechowuj w lodówce kilka dni.

Najlepiej smakuje schłodzony.

*Składniki podane zostały w proporcjach na 2 l wody. Zwiększając ilość dyni i wody, proporcjonalnie zwiększaj ilość pozostałych składników.

*Nie obawiaj się octu w kompocie – jego zadaniem jest zachować twardość owoców i zapobieganie rozgotowania się dyni. Smak octu nie będzie wyczuwalny w kompocie.

Smacznego 🙂

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami