Fit ciasto z truskawkami na bezglutenowym biszkopcie

Bezglutenowy biszkopt:
🔸 3 jajka
🔸 50g ksylitolu
🔸 60g mąki ryżowej
🔸 20g mąki kukurydzianej
🔸 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
🔹 Z białek ubij pianę, do ubitej piany dodaj ksylitol, następnie żółtka.
🔹 Dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj drewnianą łyżką.
🔹 Ciasto wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jogurtowa straciatella:
🔸 Jogurt naturalny 250g
🔸 Nasiona chia 20g
🔸 Gorzka czekolada 40g
🔸 Galaretka krystaliczna + galaretka truskawkowa

Przygotowanie:
🔹 Galaretkę krystaliczną wymieszaj w 250 ml gorącej wody, wystudź i włóż do lodówki do momentu aż zacznie tężeć.
🔹 Gęstniejącą galaretkę wymieszaj z jogurtem (mikserem, aby napowietrzyć masę), dodaj nasiona chia i posiekaną gorzką czekoladą.
🔹 Masę wylej na ciasto i włóż do lodówki żeby zgęstniało.
🔹 Na wierzchu ułóż truskawki i zalej je truskawkową galaretką.

Możesz użyć dowolnych owoców oraz smaków galaretek 😉

Smacznego 😋❤️

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami