Bezglutenowy biszkopt:
3 jajka
50g ksylitolu
60g mąki ryżowej
20g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Z białek ubij pianę, do ubitej piany dodaj ksylitol, następnie żółtka.
Dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj drewnianą łyżką.
Ciasto wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Jogurtowa straciatella:
Jogurt naturalny 250g
Nasiona chia 20g
Gorzka czekolada 40g
Galaretka krystaliczna + galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Galaretkę krystaliczną wymieszaj w 250 ml gorącej wody, wystudź i włóż do lodówki do momentu aż zacznie tężeć.
Gęstniejącą galaretkę wymieszaj z jogurtem (mikserem, aby napowietrzyć masę), dodaj nasiona chia i posiekaną gorzką czekoladą.
Masę wylej na ciasto i włóż do lodówki żeby zgęstniało.
Na wierzchu ułóż truskawki i zalej je truskawkową galaretką.
Możesz użyć dowolnych owoców oraz smaków galaretek 😉
Smacznego