Składniki:
- ok. 1 szkl. orzechów nerkowca (bez soli)
 - 4 płaskie łyżki płatków drożdżowych
 - szczypta soli (wg smaku)
 
Przygotowanie:
Składniki zmiksuj w blenderze kielichowym lub innym robocie kuchennym na sypko. Nie miksuj zbyt długo, ani zbyt drobno, by nie uzyskać konsystencji masła orzechowego 😉 Kontroluj konsystencję, miksując składniki pulsacyjnie. Trwa to ok. 3 min., orzechy nerkowca są dosyć miękkimi orzechami i szybko się rozdrabniają.
Przechowuj w zamkniętym słoiczku, w lodówce i używaj do ulubionych dań (np. do makaronów, sałatek, pizzy).

WSKAZÓWKI:
- Możesz użyć orzechów nerkowca, migdałów lub orzeszków pini – eksperymentuj.
 - Dodaj szczyptę suszonego czosnku dla wzmocnienia smaku.
 - Kurkuma pięknie uwydatni kolor „serowej” posypki.
 
													
													


