Hummus klasyczny (wersja ekspresowa)

Najprostsza, najszybsza i najlepsza wersja hummusu.

Składniki:

  • ciecierzyca w zalewie 400g
  • 40g tahini (pasty sezamowej)
  • 20g soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 8-10 łyżek przegotowanej zimnej wody
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól, pieprz (wg uznania)

Wykonanie:

Ciecierzycę odsącz i opłucz pod bieżącą wodą. Czosnek obierz. Wszystkie składniki przełóż do blendera i miksuj na gładką masę. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji.

Hummus możesz urozmaicić poprzez różne dodatki, np. pieczony burak, gotowana marchew, szpinak, suszone pomidory, pieczona papryka.

Podawaj na grzankach lub z warzywami.

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze (1 z 6 porcji, wersja tradycyjna):

152 kcal, białko: 6g, tłuszcze: 7,3g, węglowodany: 17,2g.

rbsh

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami