Składniki:
- ciecierzyca w zalewie 400g
 - 40g tahini (pasty sezamowej)
 - 20g soku z cytryny
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżka oliwy
 - 8-10 łyżek przegotowanej zimnej wody
 - 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
 - sól, pieprz (wg uznania)
 
Wykonanie:
Ciecierzycę odsącz i opłucz pod bieżącą wodą. Czosnek obierz. Wszystkie składniki przełóż do blendera i miksuj na gładką masę. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Hummus możesz urozmaicić poprzez różne dodatki, np. pieczony burak, gotowana marchew, szpinak, suszone pomidory, pieczona papryka.
Podawaj na grzankach lub z warzywami.
Smacznego 🙂
Wartości odżywcze (1 z 6 porcji, wersja tradycyjna):
152 kcal, białko: 6g, tłuszcze: 7,3g, węglowodany: 17,2g.

													
													


