PASTA Z TUŃCZYKA
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w wodzie (odsączony)
 - 2 ugotowane na twardo jajka
 - 1/2 cebuli
 - 5-6 ogórków konserwowych
 - kukurydza konserwowa
 - 1 łyżka musztardy miodowej
 - 1 łyżka majonezu
 - skyr/ jogurt naturalny (do połączenia pasty)
 

Wykonanie:
Odsączonego tuńczyka wymieszaj z posiekanymi w kostkę cebulką, ogórkami i jajkami oraz odsączoną kukurydzą. Dopraw solą, pieprzem i musztardą. Dodaj łyżkę majonezu do smaku oraz wybrany „łącznik” białkowy – w ilości do uzyskania pożądanej konsystencji pasty.
Podawaj na pieczywie (polecam tosty), oprószone koperkiem lub szczypiorkiem.
Smacznego 🙂

Pasta z makreli
Składniki:
- wędzona makrela (obrana z ości)
 - 1-2 jajka ugotowane na twardo
 - 1 ogórek kiszony
 - 1/2 cebuli (dymka)
 - 1 łyżka musztardy
 - chudy serek homogenizowany lub twarogowy
 

Wykonanie:
Obraną makrelę wymieszaj z posiekanymi w kostkę jajkami, dymką i ogórkami. Dopraw solą, pieprzem i musztardą. Wymieszaj z serkiem homogenizowanym.
Podawaj na pieczywie.
Smacznego 🙂

A może tradycyjna kanapka z łososiem?….
Składniki:
- pieczywo
 - serek chrzanowy
 - rukola/ szpinak
 - łosoś wędzony na gorąco (bez przeszkód możesz użyć tego wędzonego na zimno lub wędzonego pstrąga)
 
Wykonanie:
Z pieczywa przyrządź tosty. Posmaruj serkiem chrzanowym, ułóż rukolę lub liście szpinaku oraz swoją ulubioną rybę.
Smacznego 🙂

Mam nadzieję, że moje przepisy zainspirują Cię do stworzenia Twoich ulubionych wersji smakowych 🙂
Nie zapominaj o PORCJI WARZYW do posiłku. Wybierz np. pomidorki koktajlowe, ogórka, ogórka kiszonego, pokrojoną paprykę…..
Twój dietetyk,
mgr Grażyna Kołodziej
													
													


