Składniki:
- olej rzepakowy
- cebula
- mielone mięso z indyka
- czosnek
- czerwona fasola konserwowa
- kukurydza konserwowa
- krojone pomidory w puszce
- ryż brązowy/ basmati/ parboiled
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, suszone pomidory z czosnkiem (przyprawa), chilli
Przygotowanie:
Ryż ugotuj.
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj mięso mielone, duś chwilę razem. Dopraw mięso pieprzem, solą, papryką i pozostałymi przyprawami. Następnie dodaj posiekany czosnek, krojone pomidory i odsączone kukurydzę i fasolę.
Duś razem do momentu ugotowania się ryżu. Dopraw ostatecznie. Podawaj z ryżem i lekką sałatką.
Smacznego 🙂
TIP: Ostrość potrawy dopasuj do siebie indywidualnie – jeśli nie lubisz pikantnych dań lub masz problemy z żołądkiem – pomiń dodatek chilli.
TIP 2: Możesz również przyrządzić Chilli sin carne – bez dodatku mięsa. Dodaj wtedy czerwoną soczewicę lub pokruszone tofu.