Składniki:
- serek homogenizowany chudy lub skyr
- domowy kisiel owocowy
- ciastka korzenne/ herbatniki/ biszkopty
Przygotowanie:
W pucharku/ szklance ułóż warstwami pokruszone ciasta, serek lub skyr i zimny kisiel (jagodowy/ wiśniowy). Czynność powtórz, na górze ułóż pokruszone ciastka.
Schłodź w lodówce, aby ciastka zmiękły.
Smacznego 🙂
DOMOWY KISIEL OWOCOWY:
Składniki:
- mrożone jagody/ porzeczki/ wiśnie lub świeże pokrojone w kostkę jabłko
- 1 szkl. wody
- erytrol do posłodzenia
- 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można użyć również mąki ryżowej)
Przygotowanie:
Owoce zalej szklanką wody i delikatnie posłodź do smaku, zagotuj. W odrobinie wody wymieszaj skrobie ziemniaczaną. Zawiesinę wlewaj do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Wlej tyle ile potrzeba do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji.
Przelej do miseczek i zjedz jako przekąskę lub używaj jako polewę do innych dań (omlet, placuszki, naleśniki, pierogi leniwe).
Smacznego 🙂