PASTA Z TUŃCZYKA
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w wodzie (odsączony)
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1/2 cebuli
- 5-6 ogórków konserwowych
- kukurydza konserwowa
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka majonezu
- skyr/ jogurt naturalny (do połączenia pasty)
Wykonanie:
Odsączonego tuńczyka wymieszaj z posiekanymi w kostkę cebulką, ogórkami i jajkami oraz odsączoną kukurydzą. Dopraw solą, pieprzem i musztardą. Dodaj łyżkę majonezu do smaku oraz wybrany „łącznik” białkowy – w ilości do uzyskania pożądanej konsystencji pasty.
Podawaj na pieczywie (polecam tosty), oprószone koperkiem lub szczypiorkiem.
Smacznego 🙂
Pasta z makreli
Składniki:
- wędzona makrela (obrana z ości)
- 1-2 jajka ugotowane na twardo
- 1 ogórek kiszony
- 1/2 cebuli (dymka)
- 1 łyżka musztardy
- chudy serek homogenizowany lub twarogowy
Wykonanie:
Obraną makrelę wymieszaj z posiekanymi w kostkę jajkami, dymką i ogórkami. Dopraw solą, pieprzem i musztardą. Wymieszaj z serkiem homogenizowanym.
Podawaj na pieczywie.
Smacznego 🙂
A może tradycyjna kanapka z łososiem?….
Składniki:
- pieczywo
- serek chrzanowy
- rukola/ szpinak
- łosoś wędzony na gorąco (bez przeszkód możesz użyć tego wędzonego na zimno lub wędzonego pstrąga)
Wykonanie:
Z pieczywa przyrządź tosty. Posmaruj serkiem chrzanowym, ułóż rukolę lub liście szpinaku oraz swoją ulubioną rybę.
Smacznego 🙂
Mam nadzieję, że moje przepisy zainspirują Cię do stworzenia Twoich ulubionych wersji smakowych 🙂
Nie zapominaj o PORCJI WARZYW do posiłku. Wybierz np. pomidorki koktajlowe, ogórka, ogórka kiszonego, pokrojoną paprykę…..
Twój dietetyk,
mgr Grażyna Kołodziej