Pasty rybne – makrela vs. tuńczyk

Pasty rybne to świetny sposób na przemycenie ryb do diety. Wybierz swoją ulubioną wersję rybnej kanapki. PAMIETAJ o porcji warzyw do posiłki ;)

PASTA Z TUŃCZYKA

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie (odsączony)
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 cebuli
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • kukurydza konserwowa
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka majonezu
  • skyr/ jogurt naturalny (do połączenia pasty)
rbsh

Wykonanie:

Odsączonego tuńczyka wymieszaj z posiekanymi w kostkę cebulką, ogórkami i jajkami oraz odsączoną kukurydzą. Dopraw solą, pieprzem i musztardą. Dodaj łyżkę majonezu do smaku oraz wybrany „łącznik” białkowy – w ilości do uzyskania pożądanej konsystencji pasty.

Podawaj na pieczywie (polecam tosty), oprószone koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego 🙂

bsh

Pasta z makreli

Składniki:

  • wędzona makrela (obrana z ości)
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2 cebuli (dymka)
  • 1 łyżka musztardy
  • chudy serek homogenizowany lub twarogowy
rbsh

Wykonanie:

Obraną makrelę wymieszaj z posiekanymi w kostkę jajkami, dymką i ogórkami. Dopraw solą, pieprzem i musztardą. Wymieszaj z serkiem homogenizowanym.

Podawaj na pieczywie.

Smacznego 🙂

rbsh

A może tradycyjna kanapka z łososiem?….

Składniki:

  • pieczywo
  • serek chrzanowy
  • rukola/ szpinak
  • łosoś wędzony na gorąco (bez przeszkód możesz użyć tego wędzonego na zimno lub wędzonego pstrąga)

Wykonanie:

Z pieczywa przyrządź tosty. Posmaruj serkiem chrzanowym, ułóż rukolę lub liście szpinaku oraz swoją ulubioną rybę.

Smacznego 🙂

rbsh

Mam nadzieję, że moje przepisy zainspirują Cię do stworzenia Twoich ulubionych wersji smakowych 🙂

Nie zapominaj o PORCJI WARZYW do posiłku. Wybierz np. pomidorki koktajlowe, ogórka, ogórka kiszonego, pokrojoną paprykę…..

Twój dietetyk,

mgr Grażyna Kołodziej

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami