Pancakes z ricotty

TOP PRZEPIS !!! Jeden z ulubionych z Waszych jadłospisów.

PRZEPIS PODSTAWOWY (2 porcje):

Składniki:

  • 250g ricotty
  • 1 jajko
  • 40g mąki (kukurydziana, ryżowa, jaglana, orkiszowa)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • do podania: świeże owoce, syrop z agawy

Wykonanie:

Ser ricotta wymieszaj z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Patelnię nasmaruj delikatnie olejem i rozgrzej. Łyżką kładź placuszki i smaż na bardzo małym ogniu z dwóch stron.

Podawaj z syropem z agawy i świeżymi owocami.

Smacznego 🙂

rbsh

PANCAKES Z RICOTTY WERSJA FIT (odchudzona, wysoko białkowa)

Składniki (1 porcja):

  • 70g ricotty
  • 50-60 g skyru (naturalny lub waniliowy)
  • 1 białko jaja
  • 30g mąki (dowolna, polecam kukurydzianą lub ryżową)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • do podania: puder z erytrolu, świeże owoce

Wykonanie:

Ser ricotta wymieszaj ze skyrem, białkiem jaja, mąką i proszkiem do pieczenia. Patelnię nasmaruj delikatnie olejem i rozgrzej. Łyżką kładź placuszki i smaż na bardzo małym ogniu z dwóch stron.

Podawaj oprószone pudrem z erytrolu i świeżymi owocami.

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze (z dodatkiem 50g truskawek):

304 kcal, białko: 18,6g, tłuszcze: 12,3g, węglowodany: 31,7g

rbsh

WSKAZÓWKI:

  • Masę wymieszaj widelcem lub rózgą, nie używaj w tym celu blendera. Nadmierne rozdrobnienie masy blenderem utrudnia przygotowanie placuszków.
  • Nie używaj większej ilości oleju do smażenia, niż podano. Nasmaruj jedynie delikatnie patelnię. Użycie nadmiernej ilości tłuszczu przyczynia się do przypalania placuszków.
  • Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bez przeszkód możesz je przyrządzić dzień wcześniej, a następnie odświeżyć w kuchence mikrofalowej, podgrzewając je 15-20 sek.

Twój dietetyk,

mgr Grażyna Kołodziej

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami