PRZEPIS PODSTAWOWY (2 porcje):
Składniki:
- 250g ricotty
- 1 jajko
- 40g mąki (kukurydziana, ryżowa, jaglana, orkiszowa)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- do podania: świeże owoce, syrop z agawy
Wykonanie:
Ser ricotta wymieszaj z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Patelnię nasmaruj delikatnie olejem i rozgrzej. Łyżką kładź placuszki i smaż na bardzo małym ogniu z dwóch stron.
Podawaj z syropem z agawy i świeżymi owocami.
Smacznego 🙂
PANCAKES Z RICOTTY WERSJA FIT (odchudzona, wysoko białkowa)
Składniki (1 porcja):
- 70g ricotty
- 50-60 g skyru (naturalny lub waniliowy)
- 1 białko jaja
- 30g mąki (dowolna, polecam kukurydzianą lub ryżową)
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
- do podania: puder z erytrolu, świeże owoce
Wykonanie:
Ser ricotta wymieszaj ze skyrem, białkiem jaja, mąką i proszkiem do pieczenia. Patelnię nasmaruj delikatnie olejem i rozgrzej. Łyżką kładź placuszki i smaż na bardzo małym ogniu z dwóch stron.
Podawaj oprószone pudrem z erytrolu i świeżymi owocami.
Smacznego 🙂
Wartości odżywcze (z dodatkiem 50g truskawek):
304 kcal, białko: 18,6g, tłuszcze: 12,3g, węglowodany: 31,7g
WSKAZÓWKI:
- Masę wymieszaj widelcem lub rózgą, nie używaj w tym celu blendera. Nadmierne rozdrobnienie masy blenderem utrudnia przygotowanie placuszków.
- Nie używaj większej ilości oleju do smażenia, niż podano. Nasmaruj jedynie delikatnie patelnię. Użycie nadmiernej ilości tłuszczu przyczynia się do przypalania placuszków.
- Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bez przeszkód możesz je przyrządzić dzień wcześniej, a następnie odświeżyć w kuchence mikrofalowej, podgrzewając je 15-20 sek.
Twój dietetyk,
mgr Grażyna Kołodziej