Składniki:
- olej rzepakowy 10g
- cebula 50g
- czosnek 10g
- marchew 1szt.
- korzeń pietruszki 60g
- seler 40g
- soczewica czerwona 30g
- komosa ryżowa 30g
- pomidory krojone 240g
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kurkuma
- skyr naturalny (do podania)
Przygotowanie:
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj potarte na grubych oczkach warzywa oraz opłukaną na sitku soczewicę. Chwilę razem przesmaż. Dodaj pokrojony w plastry czosnek, przyprawy, pomidory z puszki oraz komosę ryżową, zalej bulionem warzywnym. Gotuj do miękkości składników (ok. 15 -20 min.).
Zupę dopraw ostatecznie solą, pieprzem i kurkumą. Podawaj ze skyrem i natką pietruszki lub kleksem jogurtu naturalnego oraz prażonymi nasionami (słonecznik, dynia).
Smacznego 🙂
TIP: Możesz pominąć dodatek komosy ryżowej (w tym przypadku zwiększ ilość soczewicy), a gotową zupę zmiksuj na krem.