Zupa pomidorowa z soczewicą i komosą ryżową

Najlepsza zupa pomidorowa w dwóch wersjach !!!

Składniki:

  • olej rzepakowy 10g
  • cebula 50g
  • czosnek 10g
  • marchew 1szt.
  • korzeń pietruszki 60g
  • seler 40g
  • soczewica czerwona 30g
  • komosa ryżowa 30g
  • pomidory krojone 240g
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kurkuma
  • skyr naturalny (do podania)

Przygotowanie:

Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj potarte na grubych oczkach warzywa oraz opłukaną na sitku soczewicę. Chwilę razem przesmaż. Dodaj pokrojony w plastry czosnek, przyprawy, pomidory z puszki oraz komosę ryżową, zalej bulionem warzywnym. Gotuj do miękkości składników (ok. 15 -20 min.).

Zupę dopraw ostatecznie solą, pieprzem i kurkumą. Podawaj ze skyrem i natką pietruszki lub kleksem jogurtu naturalnego oraz prażonymi nasionami (słonecznik, dynia).

Smacznego 🙂

TIP: Możesz pominąć dodatek komosy ryżowej (w tym przypadku zwiększ ilość soczewicy), a gotową zupę zmiksuj na krem.

rbsh

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami