Składniki (ok. 6 naleśników):
- jajko 1 szt.
- mleko 250ml
- mąka pełnoziarnista 90g
- mak (opcjonalnie)
- szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
Składniki zmiksuj na gładką masę, odstaw na 15 min. Jeśli masa zbyt mocno zgęstnieje dolej trochę mleka i ponownie wymieszaj, Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni. podawaj z nadzieniem.
TIP: Mleko krowie możesz zamienić na dowolny napój roślinny. Mąkę pszenną możesz zamienić na dowolną bezglutenową – dodaj wtedy 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej.
TIP 2: Dodatek wody gazowanej sprawi, iż uzyskasz puszyste naleśniki.
TIP 3: Dodatek łyżki oleju do ciasta sprawi, iż nie trzeba będzie natłuszczać patelni.
NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW
Składniki:
- olej rzepakowy
- cebula
- czosnek
- pierś z kurczaka
- szpinak
- suszona żurawina
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ser gorgonzola
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i chwilę razem przesmaż. Dodaj liście szpinaki i pokrojony w plastry czosnek. Duś, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wmieszaj suszoną żurawinę.
Nadzienie kładź na naleśniki, dodaj kilka kawałków sera gorgonzola, złóż w trójkąty. Obsmaż chwilę z obydwu stron (na patelni z naleśników, bez dodatkowego tłuszczu), do momentu rozpuszczenia się sera.
Smacznego 🙂