Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i żurawiną

Sprawdzony przepis na naleśniki !!!

Składniki (ok. 6 naleśników):

  • jajko 1 szt.
  • mleko 250ml
  • mąka pełnoziarnista 90g
  • mak (opcjonalnie)
  • szczypta soli i cukru

Przygotowanie:

Składniki zmiksuj na gładką masę, odstaw na 15 min. Jeśli masa zbyt mocno zgęstnieje dolej trochę mleka i ponownie wymieszaj, Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni. podawaj z nadzieniem.

TIP: Mleko krowie możesz zamienić na dowolny napój roślinny. Mąkę pszenną możesz zamienić na dowolną bezglutenową – dodaj wtedy 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej.

TIP 2: Dodatek wody gazowanej sprawi, iż uzyskasz puszyste naleśniki.

TIP 3: Dodatek łyżki oleju do ciasta sprawi, iż nie trzeba będzie natłuszczać patelni.

NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW

Składniki:

  • olej rzepakowy
  • cebula
  • czosnek
  • pierś z kurczaka
  • szpinak
  • suszona żurawina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ser gorgonzola
rbsh

Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i chwilę razem przesmaż. Dodaj liście szpinaki i pokrojony w plastry czosnek. Duś, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wmieszaj suszoną żurawinę.

Nadzienie kładź na naleśniki, dodaj kilka kawałków sera gorgonzola, złóż w trójkąty. Obsmaż chwilę z obydwu stron (na patelni z naleśników, bez dodatkowego tłuszczu), do momentu rozpuszczenia się sera.

Smacznego 🙂

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami