Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 3 duże jajka
- 2/3 szkl. ksylitolu
- 1 i 2/3 szkl. mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
Czekoladę wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając do piany stopniowo dodawaj ksylitol/ cukier, a następnie żółtka i ekstrakt waniliowy. Wlewaj cienkim strumieniem roztopioną czekoladę. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na jednolitą masę.
Przykryj folią i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Z zimnego ciasta nabieraj porcje łyżeczką i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na papierze do pieczenia. Pozostaw odstępy pomiędzy ciasteczkami, gdyż zwiększą swoją objętość podczas pieczenia.
Piecz ok. 10-12 min. w temp. 170 st. C.
Wystudzone ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wysychały i pozostały miękkie.
Smacznego 🙂
UWAGA!!!
Kulek nie spłaszczamy, ciastka same nabiorą odpowiedniego kształtu w piekarniku 😉