Popękane ciasteczka czekoladowe

Uzależniające ciasteczka czekoladowe....

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szkl. ksylitolu
  • 1 i 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie:

Czekoladę wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając do piany stopniowo dodawaj ksylitol/ cukier, a następnie żółtka i ekstrakt waniliowy. Wlewaj cienkim strumieniem roztopioną czekoladę. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na jednolitą masę.

Przykryj folią i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Z zimnego ciasta nabieraj porcje łyżeczką i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na papierze do pieczenia. Pozostaw odstępy pomiędzy ciasteczkami, gdyż zwiększą swoją objętość podczas pieczenia.

rbsh

Piecz ok. 10-12 min. w temp. 170 st. C.

Wystudzone ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wysychały i pozostały miękkie.

Smacznego 🙂

UWAGA!!!

Kulek nie spłaszczamy, ciastka same nabiorą odpowiedniego kształtu w piekarniku 😉

rbsh

Udostępnij:

Więcej postów:

Wysokobiałkowe gofry

Gofry z wysoką zawartością białka….
Idealne na redukcji, w sporcie, dla dzieci i do Lunch Boxu….

Skontaktuj się z nami