Składniki:
- 50 g masła
- 100 g białej czekolady
- 300 g mąki pszennej
- 80 g ksylitolu
- 2 jajka
- skórka starta z 1 cytryny (sparzonej)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do obtaczania
Przygotowanie:
Masło z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Jajka ze szczyptą soli ubij mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo ksylitol. Do ubitych jajek dodaj roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Miksuj do momentu połączenia się składników, ciasto będzie dosyć gęste.
Przykryj miskę folią i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu wyjmij i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (porcje nabieraj małą łyżeczką). Kulkę z ciasta obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na papierze do pieczenia. Pomiędzy kulkami zostaw odstępy, gdyż ciastka podczas pieczenia zwiększą swoją objętość.
Piecz ok. 15 min. w 170 st. C.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby ciastka nie wysychały. Dzięki temu pozostaną miękkie w środku.
Wartość odżywcza (1 z 30 sztuk):
81 kcal, Białko: 1,7 g, Tłuszcz: 3,1 g, Węglowodany: 11,3 g.
TIP:
Ciasto warto przyrządzić dzień wcześniej i schować do lodówki. A dopiero następnego dnia formować ciasteczka.
