Mocno cytrynowe popękane ciasteczka

Mocno cytrynowe, pękające ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka....

Składniki:

  • 50 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 300 g mąki pszennej
  • 80 g ksylitolu
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny (sparzonej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtaczania

Przygotowanie:

Masło z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Jajka ze szczyptą soli ubij mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo ksylitol. Do ubitych jajek dodaj roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Miksuj do momentu połączenia się składników, ciasto będzie dosyć gęste.

Przykryj miskę folią i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

rbsh

Po schłodzeniu wyjmij i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (porcje nabieraj małą łyżeczką). Kulkę z ciasta obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na papierze do pieczenia. Pomiędzy kulkami zostaw odstępy, gdyż ciastka podczas pieczenia zwiększą swoją objętość.

Piecz ok. 15 min. w 170 st. C.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby ciastka nie wysychały. Dzięki temu pozostaną miękkie w środku.

Wartość odżywcza (1 z 30 sztuk):

81 kcal, Białko: 1,7 g, Tłuszcz: 3,1 g, Węglowodany: 11,3 g.

TIP:

Ciasto warto przyrządzić dzień wcześniej i schować do lodówki. A dopiero następnego dnia formować ciasteczka.

rbsh

Udostępnij:

Więcej postów:

Wysokobiałkowe gofry

Gofry z wysoką zawartością białka….
Idealne na redukcji, w sporcie, dla dzieci i do Lunch Boxu….

Skontaktuj się z nami