Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- 160 g masła orzechowego
- 100 g ksylitolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g groszków z gorzkiej czekolady lub posiekana gorzka czekolada
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza czekoladą zagnieć na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj posiekaną czekoladę i zagnieć delikatnie, aby równomiernie wmieszać czekoladę w ciasto.
Porcję ciasta formuj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Następnie zgnieć na grubość ok. 5 cm i układaj na papierze do pieczenia.
Piecz ok. 15 min. w temp. 180 st. C.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wartość odżywcza (1 z 30 ciasteczek):
100 kcal, Białko: 2,3 g, Tłuszcz: 6,4 g, Węglowodany: 8,3 g
Aby dodać takie ciasteczka do swojej diety, zjedz je z dodatkiem:
- jogurtu naturalnego
- skyru
- serka wiejskiego
- serka homogenizowanego
TIP:
Przygotuj większą ilość mniejszych ciasteczek, zamiast dużych. W ten sposób zjesz mniejszą ilość kalorii w przypadku sięgnięcia po 1 ciasteczko 🙂