Ciasteczka z masłem orzechowym

Nie dietetyczne, ale niezwykle pyszne i uzależniające ciasteczka orzechowe....

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 160 g masła orzechowego
  • 100 g ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g groszków z gorzkiej czekolady lub posiekana gorzka czekolada

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza czekoladą zagnieć na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj posiekaną czekoladę i zagnieć delikatnie, aby równomiernie wmieszać czekoladę w ciasto.

Porcję ciasta formuj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Następnie zgnieć na grubość ok. 5 cm i układaj na papierze do pieczenia.

Piecz ok. 15 min. w temp. 180 st. C.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartość odżywcza (1 z 30 ciasteczek):

100 kcal, Białko: 2,3 g, Tłuszcz: 6,4 g, Węglowodany: 8,3 g

Aby dodać takie ciasteczka do swojej diety, zjedz je z dodatkiem:

  • jogurtu naturalnego
  • skyru
  • serka wiejskiego
  • serka homogenizowanego

TIP:

Przygotuj większą ilość mniejszych ciasteczek, zamiast dużych. W ten sposób zjesz mniejszą ilość kalorii w przypadku sięgnięcia po 1 ciasteczko 🙂

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami