Składniki:
- 2 duże banany (240g)
- 2 duże jajka
- 150g mąki pełnoziarnistej (pszenna, orkiszowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40g suszonej żurawiny lub rodzynek
- 20g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Banany zmiksuj z żółtkami, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodaj do masy, na końcu wmieszaj delikatnie żurawinę i posiekaną czekoladę. Przełóż do małej foremki (taka jak na pasztet) i piecz 30 min. w 180 st. C. (lub do suchego patyczka).
Podawaj z masłem orzechowym, twarożkiem lub dżemem niskosłodzonym.
Smacznego 🙂
Wartości odżywcze (1 z 10 porcji):
111 kcal, białko: 3,5g, tłuszcze: 2,3g, węglowodany: 19,7g
TIP: Możesz dodać 1-2 łyżeczki kakao, a żurawinę wymienić na inne suszone owoce np. rodzynki, śliwki, morele.
Twój dietetyk,
mgr Grażyna Kołodziej