Chlebek bananowy

Najprostszy przepis na chlebek bananowy.

Składniki:

  • 2 duże banany (240g)
  • 2 duże jajka
  • 150g mąki pełnoziarnistej (pszenna, orkiszowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 20g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Banany zmiksuj z żółtkami, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dodaj do masy, na końcu wmieszaj delikatnie żurawinę i posiekaną czekoladę. Przełóż do małej foremki (taka jak na pasztet) i piecz 30 min. w 180 st. C. (lub do suchego patyczka).

Podawaj z masłem orzechowym, twarożkiem lub dżemem niskosłodzonym.

Smacznego 🙂

rbsh

Wartości odżywcze (1 z 10 porcji):

111 kcal, białko: 3,5g, tłuszcze: 2,3g, węglowodany: 19,7g


TIP: Możesz dodać 1-2 łyżeczki kakao, a żurawinę wymienić na inne suszone owoce np. rodzynki, śliwki, morele.

Twój dietetyk,

mgr Grażyna Kołodziej

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami