Fit serniczki marmurkowe z wiśniami

Składniki:

  • twaróg chudy mielony 500 g
  • 40g masła (można pominąć)
  • 2-3 jajka
  • 70g kaszy manny
  • 40 g budyniu w proszku
  • 50g słodzidła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • sok + skórka z cytryny
  • mrożone wiśnie

Przygotowanie:

Masło rozpuść i wystudź.

Wymieszaj suche składniki: kaszę mannę, cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia.

Jajka rozdziel, białka ubij na pianę.

W dużym naczyniu ubij żółtka na puszystą masę. Dodaj twaróg, roztopione masło, a następnie suche składniki. Delikatnie wmieszaj pianę z białek.

Masę rozdziel na dwa naczynia. Do jednej części dodaj kakao, a do drugiej skórkę i sok z cytryny.

Masę nakładaj do formy na muffiny (nasmaruj ją wcześniej delikatnie masłem i oprósz mąką) naprzemiennie: ciemna masa – wiśnie – jasna masa.

Serniczki piecz ok. 30 min. w 190 st. C (bez termoobiegu). Po tym czasie wyłącz piekarnik, zostawiając w nim serniczki na kolejne 30 min. Wyjmij formę, wystudź babeczki, a następnie delikatnie wyjmij (nie wyjmuj ciepłych, są zbyt delikatne). Z podanych proporcji przygotujesz ok. 14 babeczek.

Smacznego 🙂

Wartość odżywcza (2 szt.):

260 kcal, B: 12 g, T: 10,3 g, W: 25,9 g.

*Wypróbuj również wersję z jagodami 😉

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami