Składniki:
- twaróg chudy mielony 500 g
- 40g masła (można pominąć)
- 2-3 jajka
- 70g kaszy manny
- 40 g budyniu w proszku
- 50g słodzidła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- sok + skórka z cytryny
- mrożone wiśnie
Przygotowanie:
Masło rozpuść i wystudź.
Wymieszaj suche składniki: kaszę mannę, cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia.
Jajka rozdziel, białka ubij na pianę.
W dużym naczyniu ubij żółtka na puszystą masę. Dodaj twaróg, roztopione masło, a następnie suche składniki. Delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Masę rozdziel na dwa naczynia. Do jednej części dodaj kakao, a do drugiej skórkę i sok z cytryny.
Masę nakładaj do formy na muffiny (nasmaruj ją wcześniej delikatnie masłem i oprósz mąką) naprzemiennie: ciemna masa – wiśnie – jasna masa.
Serniczki piecz ok. 30 min. w 190 st. C (bez termoobiegu). Po tym czasie wyłącz piekarnik, zostawiając w nim serniczki na kolejne 30 min. Wyjmij formę, wystudź babeczki, a następnie delikatnie wyjmij (nie wyjmuj ciepłych, są zbyt delikatne). Z podanych proporcji przygotujesz ok. 14 babeczek.
Smacznego 🙂
Wartość odżywcza (2 szt.):
260 kcal, B: 12 g, T: 10,3 g, W: 25,9 g.
*Wypróbuj również wersję z jagodami 😉