Zupa tajska z kurczakiem i krewetkami – WASZA ULUBIONA 😉

Składniki:

  • krewetki 180 g
  • pierś z kurczaka 100 g
  • makaron ryżowy 100 g
  • oliwa z oliwek 10 g
  • cebula 1 szt.
  • papryka czerwona 120 g
  • groszek cukrowy 100 g (zamiennie fasolka szparagowa)
  • pasta curry 30 g (dostosuj ostrość potrawy wg koloru pasty)
  • curry 1 łyżeczka
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
  • sos rybny 1 łyżka
  • sos sojowy 1-2 łyżki
  • bulion warzywny 1 l.
  • mleczko kokosowe light 200 g
  • trawa cytrynowa (świeża lub suszona)
  • liście kafirru  4 szt.
  • sok z limonki 1 łyżka

Jak przyrządzić:

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę, dodaj pastę curry, liście kafirru i trawę cytrynową, chwilę razem przesmaż.

Dodaj pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Następnie pokrojoną w paski paprykę (można zamienić na pieczarki/ cukinię) oraz groszek cukrowy (zamiennie z fasolką szparagową).

Dodaj curry w proszku, cukier, sos rybny i sojowy. Wlej gorący bulion i zagotuj zupę. Możesz dodatkowo doprawić wg uznania.

Pod koniec gotowania wrzuć krewetki  oraz dodaj mleczko kokosowe i sok z limonki, chwilę razem gotuj.

Osobno przyrządź makaron ryżowy. Swoją porcję makaronu umieścić w głębokim talerzu, zalej zupą, ozdób kolendrą i plastrem limonki.

Smacznego 😉

Wartość odżywcza:

Całość: 1 188 kcal, białko: 66 g, tłuszcze: 44,8 g, węglowodany 127 g.

1 z 2 porcji: 594 kcal, białko: 33 g, tłuszcze: 22,4 g, węglowodany: 63,7 g.

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami