Składniki:
- krewetki 180 g
- pierś z kurczaka 100 g
- makaron ryżowy 100 g
- oliwa z oliwek 10 g
- cebula 1 szt.
- papryka czerwona 120 g
- groszek cukrowy 100 g (zamiennie fasolka szparagowa)
- pasta curry 30 g (dostosuj ostrość potrawy wg koloru pasty)
- curry 1 łyżeczka
- cukier brązowy 1 łyżeczka
- sos rybny 1 łyżka
- sos sojowy 1-2 łyżki
- bulion warzywny 1 l.
- mleczko kokosowe light 200 g
- trawa cytrynowa (świeża lub suszona)
- liście kafirru 4 szt.
- sok z limonki 1 łyżka
Jak przyrządzić:
Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę, dodaj pastę curry, liście kafirru i trawę cytrynową, chwilę razem przesmaż.
Dodaj pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Następnie pokrojoną w paski paprykę (można zamienić na pieczarki/ cukinię) oraz groszek cukrowy (zamiennie z fasolką szparagową).
Dodaj curry w proszku, cukier, sos rybny i sojowy. Wlej gorący bulion i zagotuj zupę. Możesz dodatkowo doprawić wg uznania.
Pod koniec gotowania wrzuć krewetki oraz dodaj mleczko kokosowe i sok z limonki, chwilę razem gotuj.
Osobno przyrządź makaron ryżowy. Swoją porcję makaronu umieścić w głębokim talerzu, zalej zupą, ozdób kolendrą i plastrem limonki.
Smacznego 😉
Wartość odżywcza:
Całość: 1 188 kcal, białko: 66 g, tłuszcze: 44,8 g, węglowodany 127 g.
1 z 2 porcji: 594 kcal, białko: 33 g, tłuszcze: 22,4 g, węglowodany: 63,7 g.