Składniki:
- jajko 3 szt.
- twaróg chudy mielony 500 g
- mleko 130 g
- olej rzepakowy 50 g
- erytrytol 75 g
- mąka kukurydziana 100 g
- mąka pełnoziarnista (dowolna – u mnie pszenna) 150 g
- budyń śmietankowy 40 g
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
Jak przyrządzić:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj żółtka, erytrytol (lub inny zamiennik cukru), mleko, olej i twaróg chudy (mielony). Następnie dodaj mąki, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, skórkę i sok z cytryny. Na samym końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek. Masę przelej do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku 180 st. C, 45 min.
Smacznego 🙂
TIPP: Smak ciasta uzależnij od dodatków. Zamiast soku z cytryny możesz użyć wanilii/ cynamonu/ gorzkiego kakao.
Wartość odżywcza:
Całość: 2 153 kcal, białka: 107 g, tłuszcze: 78,7 g, węglowodany 340 g.
1 z 16 porcji: 135 kcal, białka: 6,7 g, tłuszcze: 4,92 g, węglowodany 21,3 g.