Białkowe ciasto cytrynowe – TOP PRZEPIS !!!

Składniki:

  • jajko 3 szt.
  • twaróg chudy mielony 500 g
  • mleko 130 g
  • olej rzepakowy 50 g
  • erytrytol 75 g
  • mąka kukurydziana 100 g
  • mąka pełnoziarnista (dowolna – u mnie pszenna) 150 g
  • budyń śmietankowy 40 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny

Jak przyrządzić:

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj żółtka, erytrytol (lub inny zamiennik cukru), mleko, olej i twaróg chudy (mielony). Następnie dodaj mąki, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, skórkę i sok z cytryny. Na samym końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek. Masę przelej do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku 180 st. C, 45 min.

Smacznego 🙂

TIPP: Smak ciasta uzależnij od dodatków. Zamiast soku z cytryny możesz użyć wanilii/ cynamonu/ gorzkiego kakao.

Wartość odżywcza:

Całość: 2 153 kcal, białka: 107 g, tłuszcze: 78,7 g, węglowodany 340 g.

1 z 16 porcji: 135 kcal, białka: 6,7 g, tłuszcze: 4,92 g, węglowodany 21,3 g.

Udostępnij:

Więcej postów:

Skontaktuj się z nami