Jak już zapewne wiesz, Twoje wybory żywieniowe mają wpływ nie tylko na Twoje zdrowie, ale również stan naszej planety. Tak więc środowisko, które Cię otacza to również efekt Twoich działań, często nieświadomych, a jednak….
Abstrahując dziś od segregacji śmieci, unikania opakowań z tworzyw sztucznych czy marnowania jedzenia, bo o tym doskonale wiesz ……porozmawiajmy o żywieniu, bo o czym innym ?
Wiesz, że dzięki Twoim wyborom na talerzu możesz pozytywnie wpłynąć na zmiany klimatyczne? Spójrz – możesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu
Wpłyniesz na zmniejszenie całkowitej sumy emisji gazów cieplarnianych, a jednocześnie zmniejszysz ryzyko chorób – za co Twój organizm będzie Ci niezmiernie wdzięczny.
Obawiasz się, że wiązałoby się to z całkowitym przejściem na wegetarianizm? Nic bardziej mylnego….Dieta planetarna bazuje co prawda na produktach roślinnych, jednak dopuszcza również określone ilości mięsa i produktów odzwierzęcych.
Więc… wystarczy jedynie zmienić proporcje dotychczasowej diety, aby korzystnie wpłynąć na zmiany klimatu.
Ciekawostką jest, że najbardziej negatywny wpływ na środowisko, bo aż w 50% ma wołowina i jagnięcina, dlatego warto się zastanowić co ląduje na Twoim talerzu.
Podstawy diety planetarnej:
optymalna wartość odżywcza diety
podstawa diety: różnorodne warzywa i owoce
Produkty pełnoziarniste
roślinne źródła białka
nienasycone kwasy tłuszczowe
ogranicza odzwierzęce źródła białka (OGRANICZA, ale nie wyklucza!)
ogranicza podaż cukrów prostych
ogranicza podaż nasyconych kwasów tłuszczowych
ogranicza podaż oczyszczonych ziaren zbóż
ogranicza podaż żywności wysoko przetworzonej
Nadal uważasz, że to trudne? Myślę, że warto zrobić coś dla swojego zdrowia i planety zarazem 😉
Dopuszczalne ilości produktów spożywczych w diecie planetarnej (g/ dzień):
produkty zbożowe pełnoziarniste – 232 g/ dzień
warzywa skrobiowe – 50 g/ dzień
warzywa – 300 g/ dzień
owoce – 200 g/ dzień
produkty mleczne – 250 g/ dzień
wołowina, wieprzowina, jagnięcina – 14 g/ dzień
drób – 29 g/ dzień
jajka – 13 g/ dzień
ryby – 28 g/ dzień
rośliny strączkowe – 75 g/ dzień
kwasy tłuszczowe nienasycone – 40 g/ dzień
kwasy tłuszczowe nasycone – 11,8 g/ dzień
cukier – 31 g/ dzień
Wprowadź zasady zdrowego stylu odżywiania, a Twój organizm i planeta na pewno Ci się odwdzięczy . Poniżej jeszcze raz dla ułatwienia:
232 g produktów zbożowych pełnoziarnistych (pieczywo, kasza, ryż, makaron)
3 porcje warzyw (300 g)
2 porcje owoców (200 g)
250 g produktów mlecznych
50 g orzechów/ nasion/ pestek
40 g olejów nienasyconych (oliwa, olej rzepakowy, olej lniany itp.)
75 g strączków
OGRANICZ:
mięso czerwone do 98 g/ tydz. (im mniej, tym lepiej)
drób do 203 g/ tydz.
jajka do 91 g/ tydz. (1,5 szt.)
ryby 196 g/ tydz.
warzywa skrobiowe do 350 g/ tydz. (ziemniak, batat, kukurydza, dynia, topinambur)
kwasy tłuszczowe nasycone do 11,8 g/ dzień
cukier do 31 g/ tydz. (a najlepiej do minimum)
A jaki jest Twój stosunek do diety planetarnejUważasz, że łatwo czy trudno ją zrealizować Koniecznie daj znać